Bolesti zuba i endodoncija

Bolesti zuba

Za lečenje i popravku zuba koristimo aparaturu, materjale i lekove koji zadovoljavaju najstrožije svetske i evropske kriterijume poslednje generacije, koji nam omogućavaju da sa lakoćom,brzo i precizno odgovorimo na sve stomatološke zahteve kao što su :

  • Zdravlje zuba ,
  • funkcija zuba,
  • morfologija zuba,
  • estetika zuba ,
  • pouzdanost,
  • trajnost i
  • zamor materjala.

Endodoncija

Dugotrajan i strpljiv pristup uz primenu najmodernije tehnologije garancija su našeg uspjeha u području endodoncije.

Endodoncija je deo stomatologije koji podrazumeva lečenje zubnih kanala, vađenje živca ili, u ekstremnim slučajevima, vađenje korena zuba. Sama zubna pulpa je splet nervnih vlakana i krvnih sudova. Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i ne pravovremenog odlaska stomatologu dolazi do infekcije pulpe bakterijama koje uzrokuju karijes. U početku dolazi do povremenih bolova koji s vremenom postaju sve jači. Tretman počinjemo anesteziranjem područja u kojem se nalazi problematični zub, zatim otklanjamo karijesom razmekšano zubno tkivo, odstranjujemo upaljenu zubnu pulpu i čistimo kanal ili kanale zuba. Kod upala zubne pulpe stavljamo tzv. lek unutar kanala i nakon određenog vremenskog perioda ispunimo zube odgovarajućim materjalima koji su potpuno biokompatibilni sa ljudskim organizmom.Naš uspjeh na području endodoncije počiva na dugotrajnom i strpljivom pristupu. U našoj ordinaciji koristimo moderne tehnike tzv. instrumentacije kanala. Radi se o Pro Taper ,Light Speed,Sistem GT itd. mašinskoj endodonciji koja nam omogućava bržu i bolju instrumentaciju kanala, njihovo ispiranje i potrebno lečenje. Punjenje kanala se radi tzv. vertikalnom kondenzacijom gutaperke za koje slobodno možemo reći da nam daju veću sigurnost, pogotovo kada te iste zube koristimo kao nosače za buduće protetske radove.Kompletan rad kontrolisan je apex lokatorom (ProPex (Dentsply Maillefer) tokom samog rada kao i putem rentgenskih slika prikazanih direktno na monitoru našeg računara.

Svi zahvati iz područja endodoncije se u našoj ordinaciji izvode pod lokalnom anestezijom te su za pacijenta potpuno bezbolni, a jedini ozbiljniji problem je taj što usta moraju biti relativno dugo otvorena.